Aukcija pet miliona eura vrijednih državnih zapisa 3. jula

Bez autora
Jul 01 2012

Prva ovogodišnja aukcija 91-dnevnih državnih zapisa, ukupne vrijednosti pet miliona eura, održaće se u utorak, 3. jula, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Ponude se mogu dostavljati do tog dana do 12 sati. Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije. Rok dospijeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 91 dan, odnosno 3. oktobar ove godine. U ovoj godini održano je pet aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća 182 dana. Na prvoj ovogodišnjoj aukciji su prodati zapisi vrijedni 5,2 miliona eura, sa ukupnim iznosom emisije od 7 miliona, na drugoj su prodati zapisi vrijedni 39,5 miliona, uz emisiju od 44 miliona, dok su na trećoj aukciji prodati svi ponuđeni zapisi vrijedni 2,59 miliona eura.

Aukcija pet miliona eura vrijednih državnih zapisa 3. julaPrva ovogodišnja aukcija 91-dnevnih državnih zapisa, ukupne vrijednosti pet miliona eura, održaće se u utorak, 3. jula, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore.

U saopštenju se navodi da se ponude mogu dostavljati do tog dana do 12 sati.

- Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije, saopšteno je iz CBCG koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospijeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 91 dan, odnosno 3. oktobar ove godine.

U ovoj godini održano je pet aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća 182 dana.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji su prodati zapisi vrijedni 5,2 miliona eura, sa ukupnim iznosom emisije od 7 miliona, na drugoj su prodati zapisi vrijedni 39,5 miliona, uz emisiju od 44 miliona, dok su na trećoj aukciji prodati svi ponuđeni zapisi vrijedni 2,59 miliona eura.

Četvrta ovogodišnja emisija ukupno je iznosila 7 miliona eura, a prema rezultatima aukcije objavljenim na sajtu CBCG ukupan iznos ponuda bio je preko 9 miliona eura, dok je ukupan iznos prihvaćenih ponuda bio 3,69 miliona eura. Na petoj aukciji prodati su zapisi za oko 14,8 miliona eura po prosječnoj stopi prinosa od 4,72 odsto, a ukupan iznos pete ovogodišnje emisije bio je 20 miliona eura.

Državni zapisi predstavljaju diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik